De beste steak

Twee factoren bepalen de smaak en de malsheid van een steak. De malsheid wordt bepaald door het stuk vlees dat je gebruikt. De malsere delen van het beest komen uit het achterste gedeelte. De smaak wordt bepaald door het vet in het vlees, ook wel intramusculair vet genoemd. Door het intramusculaire vet, de witte lijntjes in het vlees, krijgt het vlees een intense smaak. Het vet smelt tijdens de bereiding en de smaak wordt volledig door het vlees opgenomen. Meer informatie over ‘vet’ kun je lezen in de blog over vet

Dikte van de steak

De meeste mensen bakken voor iedere gast een losse steak, terwijl je beter een grotere steak, van bijvoorbeeld 400 gram, kunt bakken. De dikte van het vlees is van groot belang voor de kerntemperatuur van het vlees. Zo heb je ook nog een show element met het trancheren van het vlees aan tafel.

Bij het grillen van dunne steaks gaat de hitte snel naar de kern van de steak toe. Zo worden dunne steaks taai gebakken. Met een grote steak heb je meer zekerheid van de juiste cuisson en kun je de indirecte en directe grill manier toepassen.

Zout en peper

Over zout en peper zijn er veel verschillende verhalen. Wij adviseren om de steak 2 uur voor bereiding in te smeren met zout en daarna de steak terug te leggen in de koelkast. Tijdens het rusten trekt het zout in het vlees, waardoor het vlees malser wordt en meer smaak krijgt.

Peper wordt pas aan het einde toegevoegd omdat de peper korrels anders verbranden. Je kan de laatste 30 seconden de steak, aan de beide kanten, bestrooien met peper en grof zeezout.

Droog maken en insmeren

Dep de steak voorzichtig droog met een stuk keukenrol. De steak moet namelijk droog zijn om hem dicht te kunnen schroeien en krokant te bakken. Als het vlees nog nat is en water bevat, is er meer sprake van stomen in plaats van dichtschroeien.

Wanneer het vlees goed droog is kun je het insmeren met olie. Dankzij de olie plakt de steak niet aan het rooster vast en komt er een mooie krokante laag op de steak. Zorg er wel voor dat er geen olie van de steak afdruipt. Druipende olie of vet zorgt namelijk voor vlammen in de barbecue.

Het vlees laten rusten

Het vlees moet rusten. Een half uur voor de bereiding moet je de steak uit de koelkast halen om hem op kamertemperatuur te laten komen. Als je de steak dichtschroeit, zorgt dit ervoor dat de binnenkant niet koud is maar rare of medium rare.

Na het bereiden, moet het vlees 10 minuten rusten. Zo kunnen de sappen tot rust kunnen komen. Hierdoor loopt er geen sap uit het vlees en smaakt het veel sappiger. Je kunt de steak het best in aluminiumfolie wikkelen en in een oven van 50°C leggen. Het is belangrijk dat je de steak op tijd uit de pan haalt omdat de kerntemperatuur tijdens het rusten nog circa 3 °C stijgt.

< Terug